Moguće ukidanje rominga između zemalja EU i Zapadnog Balkana

0

Ove godine trebalo bi da zaživi sporazum o romingu, prema kojem bi sve pozive mobilnim telefonom, baš kao i korišćenje interneta na Zapadnom Balkanu i EU plaćali po istim cenama koje plaćamo u svojim državama, piše Index.hr.

Poslanik u hravtskom Saboru Bojan Glavašević objavio je na svom Tviter nalogu da ta ideja postoji već dugo, ali da je sada blizu realizacije.

„Danas je u Saboru održan odbor za evropske poslove, na kojem je državna sekretarka Andreja Metelko Zgombić rekla da je glavni sporazum već potpisan, ali da treba potpisati još par manjih sporazuma. Na pitanje kada bi se to trebalo realizovati, odnosno stupiti na snagu, rekla je – ove godine“, rekao je Glavašević, prenosi Index.hr.

U sporazum bi, prema Glavaševićevim rečima, trebalo biti uključene sve zemlje Zapadnog Balkana – Srbija, Severna Makedonija, BiH, Crna Gora – koje su na bilo koji način uključene u proces pristupanja Europskoj uniji.

Pre nego što bude ukinut roming, razgovor bi trebalo da pojeftini, jer je u decembru potpisana deklaracija prema kojoj će od oktobra ove godine roming biti jeftiniji između zemalja Zapadnog Balkana i članica Evropske unije.

Roming unutar EU već neko vreme je ukinut, baš kao i roming u zemljama Zapadnog Balkana koje nisu u Uniji.

Od 1. jula 2021. naknade za roming u regionu Zapadnog Balkana su jednake nuli, tako da više nema dodatnih troškova za sve roming usluge.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.