Od sutra više nisu obavezne zimske gume

0

Vozači u Srbiji od sutra, više nisu zakonski obavezni da imaju zimske gume na sva četiri točka ako na kolovozu ima snega, leda i poledice, niti da koriste drugu zimsku opremu.

Pored zimskih guma, vozači u periodu od 1. novembra do 1. aprila u gepeku moraju da imaju i lance za sneg ili nešto slično za povećanje prijanjanja guma, koje u slučaju potrebe postavljaju pogonskim točkovima.

Upotreba lanaca je obavezna na delu puta gde je saobraćajnim znakom predviđena obavezna zimska oprema, kada na kolovozu ima snega. Iako postoje vozači koji leti voze automobile sa zimskim gumama, vulkanizeri objašnjavaju da to nije dobro.

„Ova praksa povećava potrošnju goriva, a na visokim temperaturama zimska guma će se i brže pohabati i pitanje je da li će dočekati novu zimsku sezonu za koju napravljena”, rekao je ranije za Tanjug vulkanizer iz Beograda Miloš Rašković.

U naselju, od 1. novembra do 1. aprila, vozila ne moraju biti opremljena lancima i drugom sličnom opremom za gume. Na zimskim gumama dubina gazećeg sloja ne sme biti manja od četiri milimetra.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.