Sezona lubenica je počela. Malo ko će odoleti sočnoj, slatkoj lubenici u ovim toplim letnjim danima.

Po boji “mesa” lako je prepoznati  sočnu lubenicu, ali kada se ova letnja namirnica nalazi u jednom komadu, to baš i nije tako lako.

Stručnjaci za lubenice kažu da je za odabir dobre lubenice potrebno 70% znanja, 20% iskustva i 10% sreće. Naravno na sreću ne možemo uticati ali možemo vam dati nekoliko korisnih saveta koji će pomoći prilikom odabira lubenice.

lubenica

 

1. Pronađite žućkastu mrlju na kori, površini lubenice. Ta mrlja predstavlja mesto na kojoj je ista ležala na zemlji tokom sazrevanja. Najzrelije lubenice imaju žutu mrlju dok one svetle boje ili zelenkaste treba izbegavati jer su ubrane pre nego što su dozrele. Nemojte kupovati lubenice koje nemaju nikakvu mrlju na sebi.

 

2. Birajte plod bez oštećenja. Površina lubenice trebalo bi da bude tamno zelene boje, tvrda na opip, glatka i bez vidljivih oštećenja. Mekana površina pouzdan je znak da je plod počeo truliti, a izbegavajte i onu osušene površine koja je izgubila svu sočnost i slatkoću. Plod bi trebalo da bude asimetričan, a one sa koje kakvim grbama po sebi prepustite nekom drugom.

 

3. Testirajte težinu lubenice. Možda vam se teška lubenica ne nosi iz prodavnice ili sa pijace kući, ali bi upravo jatežem plodu trebalo davati najviše pažnje. Čak 92% lubenice čini voda, pa su najsočniji plodovi ujedno i najteži. Pri odabiru, podignite nekoliko lubenica iste veličine, a onu najtežu ponesite kući. Verujte, to će biti naslađa i najsočnija!

 

4. Kucanje. Lubenicu uzmite u jednu ruku, odmaknite od tela i ravnim dlanom lupite po lubenici. Ukoliko kucnete u lubenicu, trebate osetiti deblju koru, što je tvrđa to je bolja, kao i tupi šuplji zvuk, tada je lubenica prava.

kako izabrati zrelu i slatku lubenicu

I ne zaboravite onih 10% biranja lubenice koje je čista sreća!

 

 

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.