Facebook vas špijunira, evo i kako!

Jedini način da u potpunosti zaštitite svoju privatnost jeste da obrišete Facebook nalog.

0
Foto: Pixabay

Kada se uloguje na Facebook, većina nas radi iste stvari: špijunira prijatelje, objavljuje fotografije sa letovanja, koncerata… Iako znamo da kompanija prati svaki naš korak, analiza našeg ponašanja često je toliko detaljna da bi se veliki broj korisnika osetio prilično ugroženim u pogledu zaštite privatnosti.

Način na koji Facebook kotisti vaše privatne podatke može da bude krajnje očigledan (ugledali ste reklamu za proizvod koji ste malopre tražili na Googleu) i manje očigledan, u vidu spajanja sitnih tačaka koje mapira na osnovu svih aktivnosti korisnika.

Facebooku nije važno da li su rezultati analize 100 odsto precizni jer svakako uspeva da prodaje target reklame po sve većoj ceni.
bezbednosni stručnjak Brus Šnajer otkrio je u intervjuu za Gizmodo nekoliko manje poznatih načina na koje ova kompanija prikuplja korisničke podatke:

Kuda idete: Jedna od najvažnijih stvari jeste što vas Facebook prati svuda u stopu. Otišli ste na kafu, koncert, utakmicu, put? Facebook će to znati. Znaće čak i u koje ste sve pojedinačne radnje ušli, a ako niste zadovoljni time, deaktivirajte dozvolu na Androidu i iOS.

Koje sajtove posećujete: Veliki broj sajtova na svojim stranicama ima opciju za Like, što znači da Facebook ima vrlo dobru predstavu o tome koja su vam interesovanja i planovi, čak i kada niste na mreži. Ukoliko želite da ograničite vrstu podataka koje kompanija sakuplja, trebalo bi da pažljivo “prečešljate” Facebook podešavanja.

Vaš finansijski status: Čak i ako nikada ne otkrijete ništa o svojoj zaradi, niti izrazite svoje nezadovoljstvo njome, Facebook će svakako izgradi prilično dobru sliku o vašem finansijskom stanju u pokušaju da oglašivačima prosledi što korisnije informacije. Kako? Prikupljanjem podataka u vezi sa mestom u kojem živite, proizvodima koje naručujete preko interenta i konsultacija sa brojnim marketinškim partnerima širom sveta.

Statusi i objave: Prema istraživanju iz 2012. godine, Facebook zna sve što ste napisali, a zatim povukli, na osnovu čega sudi o vašoj neodlučnosti.

Aplikacije koje instalirate: Facebook analizira ne samo podatke koje ostavite na toj mreži, već i sve podatke drugih aplikacija koje koristite na svojem telefonu. Iako vam se možda ne čini bitnim da svetu otkrijete koju muziku slušate, oglašuvači će to i te kako ceniti.

Aplikacije koje koriste vaši prijatelji: Facebook sakuplja sve podatke koje razmenite sa svojim prijateljima. Ukoliko želite da oganičite pristup toj vrsti podataka, potrebno je da odete u Apps meni, odaberete Settings, kliknete na Edit u okviru Apps others use i otčekirate sve vrste informacije koje ne želite da delite.

Kada niste raspoloženi: Facebook uvek zna kada se osećate mizerno, i tvrdi da ovu vrstu podataka nikada neće ustupiti kompanijama za oglašavanje.

Facebookove druge aplikacije: Čak i ako maltene nikad ne koristite Facebook, ova društvena mreža će i dalje sakupljati informacije o vama putem aplikacija koje se nalaze u njenom posedu, poput Instagrama i WhatsAppa. Ukoliko želite to da sprečite, možete da isključite opciju za data sharing u okviru WhatsAppa. Korisnici Instagrama, nažalost, nemaju mnogo izbora.

Jedini način da u potpunosti zaštitite svoju privatnost jeste da obrišete Facebook nalog, prenosi Gizmodo.

 

Izvor: b92.net

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.