Ovo je 10 “najnezdravijih” zemalja na svetu

0

U istraživanju, u kojem je učestvovalo 179 zemalja širom sveta, područje istočne Evrope se pokazalo kao najnezdravije.

Koja zemlja je zauzela prvo mesto?

U okviru istraživanja Clinic Compare, upoređivani su podaci iz Svetske zdravstvene organizacije i analizirano konzumiranje alkohola, duvana, kao i rasprostranjenost gojaznosti u 179 zemalja širom sveta.

Prema rezultatima njihove analize, Češka  je najnezdravija zemlja na svetu, a kako analize pokazuju, svaki stanovnik Češke godišnje popije 13.7 litra alkohola (550 šotova). Što se tiče konzumiranja duvana, Češka se nalazi na visokom 11. mestu.

Nakon Češke, lista najnezdravijih zemalja na svetu izgleda ovako: Rusija, Slovenija, Belorusija, Slovačka, Mađarska, Hrvatska, Poljska, Luksemburg, a 10. mesto dele Litvanija i SAD.

Kao mesto na kojem ljudi imaju najviše problema sa gojaznošću se izdvaja Okeanija, sa 41 odsto populacije u Samoi koja ima indeks telesne mase veći od 30. Fidži, Tonga, Tuvalu i Kiribati se takođe nalaze na listi top 10 gojaznih zemalja.

Kao najzdravija zemlja se izdvojio Avganistan. Ova zemlja je druga na listi zemalja s najnižim stepenom gojaznosti. Prema rezultatima istraživanja, samo 2.7 odsto populacije ima indeks telesne mase iznad 30, stanovnici puše samo 83 cigareta godišnje i piju najmanje alkohola. Ovakvim rezultatima verovatno doprinosi zabrana konzumiranja i posedovanja alkohola.

Gvineja je druga najzdravija zemlja na svetu, a prate je Nigerija, Nepal, Demokratska Republika Kongo, Eritreja, Malavi, Somalija, Mozambik i Etiopija.

 

Izvor: nationalgeographic.rs

 

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.