Stvarima koje koristimo svakodnevno potrebno čišćenje!

0

Sve što koristimo pre ili kasnije treba očistiti. Međutim, da li znate kada je određenim stvarima potrebno čišćenje?

Evo šta savetuju mikrobiolozi:

 

Mobilni telefoni – svaki dan

Američki naučnici otkrili su na uzorku od 51 telefona čak 7.000 vrsta bakterija, od kojih su neke veoma opasne. Osim toga, zagrevanje telefona usled upotrebe samo podstiče njihovo razmnožavanje. Zato svakodnevno treba da brišete telefone antibakterijskim maramicama ili vaticom namočenom u alkohol.

 

 

Posteljina – jednom nedeljno

Svakog dana odbacujemo na milione ćelija kože, od kojih neke ostaju u krevetu. Osim toga, noću izgubimo oko litar tečnost znojenjem. Grinje koje žive na krevetu, za sobom ostavljaju izmet sa alergenima koji podstiču svrab očiju, upalu nosne sluzokože i astmu. Zabrinjavajuća je činjenica da ljudi uprkos tome ne peru posteljinu i do mesec dana. Posteljinu treba prati jednom nedeljno na minimum 60 stepeni Celzijusa, kako bi se uklonile sve te bakterije i alergeni.

Jastuci – svaka tri meseca

Vaš jastuk se ponaša kao sunđer koji upija znoj i postaje idealno mesto za razvoj bakterija i grinja. Lekari su otkrili da trećinu težine prosečnog jastuka čine grinje, njihov izmet i operutana koža, a prosečan neopran jastuk sadrži i neverovatnih 16 vrsta gljivica. Zato jastuke treba da perete jednom na svaka tri meseca. Većina može da se pere u mašini, a temperatura od 60 stepeni Celzijusa ubija većinu bakterija. Koristite tečni deterdžent, pošto prašak ostavlja tragove i dva puta uključite program za ispiranje.

 

 

Dušeci – svakih šest meseci

Izmet grinja u dušecima izaziva astmu, a gljivice i buđ dovode do alergijskih reakcija. Osim toga, u njima žive mnoge bakterije. Zato bi vaše dušeke trebalo da čistite vrelom parom na svakih šest meseci i redovno ih usisavate. Mrlje možete ukloniti običnim šamponom razmućenim u vodi, a potrebno ih je i više puta okretati tokom godine. Takođe, bilo bi dobro da nabavite specijalnu presvlaku za njih koja se može prati u mašini za veš.

 

 

Odeća od teksasa – posle pet nošenja

Odeću od teksasa treba prati posle svakih pet nošenja. Češće pranje će oštetiti tkaninu. Takođe, treba je prati na najnižoj mogućoj temperaturi.

 

 

Brushalteri – posle dva nošenja

Pošto brushalteri prijanjaju uz kožu i to u onom delu koji se najviše znoji, treba da ih perete posle svaka dva do tri nošenja. Izbegavajte pranje u mašini, jer aktivnost bubnja može da uništi njihovu elastičnost i skrati im rok upotrebe. Perite ih ručno i sušite na sobnoj temperaturi. Nipošto ih ne ostavljajte na radijatoru, jer toplota uništava likru koja je jedan od glavnih sastojaka tkanine od koje su izrađeni.

 

 

Pidžame – posle dva nošenja

Pidžame treba prati posle svaka dva nošenja, jer u njima provodite celu noć. Perite ih na temperaturi od barem 60 stepeni Celzijusa u veš mašini.

 

 

Kuhinjske krpe – posle svake upotrebe

Kuhinjske krpe trebalo bi da perete posle svake upotrebe, jer su jedan od najvećih izvora zaraza u vašoj kuhinji. Prepune su mikroorganizama koji se razmnožavaju munjevitom brzinom na sobnoj temperaturi. Takođe, trebalo bi i da ih peglate, jer će izloženost toploti pegle uništiti bakterije koje su eventualno preostale i posle pranja.

 

 

Sunđere i truleks krpe treba prokuvavati ili ih potopiti u izbeljivač na pola sata.

 

Tašnice – svake nedelje

Fekalne bakterije, ešerihija koli i razni drugi organizmi mogu se naći na vašoj tašnici, jer je nosite svuda sa sobom.

Obrišite torbicu antibakterijskim maramicama svake nedelje, a one čiji materijal to dozvoljava, perite u veš mašini.

Isto važi i za novčanike.

Izvor. b92.net

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.