Završe fakultet, a žive od „srednjoškolskih poslova”

0

Svaka peta mlada osoba u Srbiji posao je našla preko konkursa, četvrtina njih se zaposlila preko prijatelja i poznanika, a 11 odsto zahvaljujući partijskoj knjižici.

Ilustrativni dokaz teze da mladi ne biraju posao jeste i podatak da mnogi, tačnije trećina zarađuje radeći poslove ispod svojih kvalifikacija – mada su oni sa fakultetskom diplomom imali još manje sreće jer gotovo polovina tih akademski obrazovanih osoba angažovana je na na radnom mestu za koje je potrebna srednja škola.

Više od polovine mladih promenilo bi sadašnji posao, pre svega zbog niske zarade, loših uslova rada i nesigurnosti radnog mesta.

Ovo su samo neki od brojčano najzanimljivijih podataka izvedenih iz istraživanja Fondacije „Centar za demokratiju” pod nazivom „Mladi i dostojanstven rad”, realizovanog na reprezentativnom uzorku mladih osoba, starosti od 16 do 30 godina, u četiri regiona Srbije.

Istraživanje koje je tokom jula obavljeno u saradnji sa filijalama Nacionalne službe za zapošljavanje takođe je pokazalo da 39 odsto ne prima naknadu za prevoz na poslu, 42 odsto ih ne prima naknadu za prekovremeni rad, a gotovo isti procenat njih nema plaćen topli obrok.

Svaki peti zaposleni ne ostvaruje prava iz socijalnog osiguranja, a svakom četvrtom je uskraćeno pravo na plaćeno bolovanje ili plaćen godišnji odmor.

Opšitnije pročitajte na politika.rs

Foto: Muhamed Hašimbegović

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.