Počeli da funkcionišu novi e-servisi za građane

0

Informacije o porezu na imovinu i drugim izvornim javnim prihodima od juče su dostupni „na klik” građanima, privredi i državi, a novina s prvim danom nove godine biće i vođenje matičnih knjiga u elektronskom obliku.

Građanima i privredi biće omogućeno elektronsko podnošenje poreske prijave za utvrdivanje poreza na imovinu i uvid u celokupnu imovinu koju imaju širom Srbije, i to jednim klikom zahvaljujući Jedinstvenom informacionom sistemu, prenosi Tanjug.

Novi Jedinstveni informacioni sistem, koji je smešten u Državni data centar centralizacijom podataka građanima i privredi omogućavada na portalu Jedinstvenog informacionog sistema LPA vide sve svoje poreske obaveze na teritoriji Republike Srbije, kao i da elektronskim putem podnesu prijavu za utvrđivanje poreza na imovinu.

Pogodnost elektronskog podnošenja prijave za utvrđivanje poreza na imovinu će naročito značiti pravnim licima koji moraju svake godine da ponavljaju ovaj postupak.

Od februara na portalu će biti dostupna i usluga elektronskog plaćanja poreza.

Ministarstvo finansija i Poreska uprava će imati kompletan elektronski uvid u lokalnu poresku analitiku svih 4.803.275 fizičkih lica, 208.278 pravnih lica i 265.193 preduzetnika u Republici Srbiji”, dodao je Jovanović.

Izmene i dopune Zakona o matičnim knjigama, koje predviđaju mogućnost dobrovoljnog upisa podatka o nacionalnoj pripadnosti u matične evidencije i upis promene pola u matičnu knjigu rođenih počeli su da se primenjuju takođe od 1. januara 2019. godine.

Uspostavljanje jedinstvene evidencije o državljanima Srbije u elektronskom oblik znači da građani više nece morati da budu kuriri koji nose uverenje o državljanstvu sa jednog na drugi šalter, vec ce ova elektronska evidencija biti dostupna svim službenicima državne uprave i lokalne samouprave.

U okviru Centralnog sistema maticnih knjiga Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave, u kojima se vode podaci iz tri maticne knjige – rodenih, vencanih i umrlih, uspostavljena je nova jedinstvena elektronska evidencija o državljanima Republike Srbije kao cetvrta knjiga – knjiga državljana.

S Novom 2019. godinom počinju da funkcionišu i drugi e-servisi za građane kao što su e-Inspektor, Bebo dobro došla na svet, e-Sud i e-Zip.

Nadamo se da će nove elektronske usluge spasiti nas suludih šetnji od šaltera do šaltera i od institucija do institucija.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.