Pazite šta pričate: Nikad se ne zna ko sve čuje

0

Kad su se pametni usisavači pojavili na tržištu bili su revolucionarni. Ideja da neko obavlja kućne poslove umesto vas, mnogima se odmah svidela. Međutim, na početku nisu bili preterano pametni, a ni efikasni.

Danas je situacija potpuno drugačija. Većina modela povezuje se sa internetom, možete njima da upravljate pomoću aplikacije sa svog telefona, skeniraju prostorije i tačno znaju šta, gde i kada da počiste, prenosi Zimo.

Ipak, sva ta dodatna tehnologija čini ih i ranjivijima na sajber napade. Da su robotski usisavači problematični, pokazalo je istraživanje sa Univerziteta Merilend. Istraživači su tamo prikupljali podatke iz laserskog navigacionog sistema usisavača (to je onaj sistem koji im govori gde se nalaze u prostoriji i sprečava da se zalete u stvari).

Podatke su analizirali, i uspeli su, uz pomoć nekoliko različitih tehnika, da dođu do snimka razgovora i TV programa koji se odvijao u prostoriji u kojoj je usisavač radio.

Ovo istraživanje pokazalio je da bilo koji uređaj koji koristi Lidar (tehnologiju za navigaciju koja pomoću lasera meri različite udaljenosti oko uređaja), može biti hakovan i korišćen za prikupljanje audio-zapisa, čak i ako nema mikrofon u sebi.

U prevodu, vaš robot usisavač mogao bi da vas prisluškuje, a da vi toga niste ni svesni. Naime, većina tih pametnih usisavača mape po kojima se kreće skladišti u “cloud”, što ih čini ranjivim na sajber napade, a samim tim je i vaša bezbednost ugrožena.

Takođe, zbog činjenice da ljudi zbog čitave situacije rade uglavnom od kuće, ovi usisivači mogu da postanu veom aefikasno sredstvo, kako za idustrijsku špijunažu, tako i za krađu osetljivih privatnih podataka, poput bankovnih.

Za svaki slučaj, najbolje bi bilo da poverljive razgovore ipak odvijate u prostorijama gde nema pametnih usisivača.

Izvor: B92

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.