U januaru u Srbiji duplo više umrlih nego rođenih

0

Sve nade demografa da će zabrana kretanja i život u kućnom karantinu, uvedenom zbog pandemije virusa korona u martu i aprilu prošle godine, dovesti do bebi-buma srušene su najnovijim podacima o vitalnoj statistici Republičkog zavoda za statistiku.

U januaru je rođeno 600 beba manje nego u januaru prošle godine, a upravo su to „karantinske” bebe koje su začete u aprilu prošle godine, što predstavlja pad od 11,7 procenata. Nemilosrdna statistika RZS svedoči da je u januaru gotovo duplo više umrlih (10.417) nego rođenih (4.550) osoba, a broj preminulih je veći za 1.711 osoba u odnosu na januar 2020. godine, što znači porast od čak 20 odsto. S obzirom na to da zvanični podaci Ministarstva zdravlja Srbije govore da je u januaru 775 osoba u Srbiji umrlo od posledica virusa korona, neophodno je objašnjenje kako da se tumači više od oko hiljadu preminulih u januaru u odnosu na isti mesec prethodne godine.

Brojke naše nacionalne statističke ustanove svedoče da su u januaru rode najmanje sletale u regionu Šumadije i Zapadne Srbije, u kome su rođene 272 bebe manje nego u januaru prošle godine. U regionu Vojvodine rođeno je 200 beba manje nego u istom mesecu 2020, a u Beogradskom regionu na svet je došlo 136 novorođenčadi manje, iako u prestonici živi četvrtina Srbije. Veoma blag porast novorođenih beba zabeležen je samo u regionu Južne i Istočne Srbije, u kome je u januaru rođeno šest beba više nego u prvom mesecu 2020. godine.

Ako je suditi prema podacima Republičkog zavoda za statistiku, najveći broj umrlih u januaru beleži region Šumadije i Zapadne Srbije, u kome je preminula trećina više osoba nego u istom mesecu prošle godine.

U Beogradskom regionu je umrlo dvadeset odsto više osoba nego u januaru prošle godine, u Vojvodini je zabeležen porast od 12 odsto više preminulih, a u regionu Istočne i Južne Srbije u januaru je umrlo 11,5 procenata više ljudi nego u istom mesecu prošle godine.

Opširnije OVDE.

Izvor: Politika

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.