Kutija cigareta trebalo bi da košta 2500 dinara

0

Prema stavu Svetske zdravstvene organizacije, cigarete bi trebalo da poskupe, a pušači će verovatno vrlo brzo morati da plaćaju paklicu više od 20 evra, prenosi „Poslovni dnevnik”.


Napravljena je i konkretna računica koja pokazuje da bi jedna kutija cigareta trebalo da košta 23 evra, što je neuporedivo manje od cena koje sada plaćaju potrošači u Nemačkoj ili drugim zemljama. Svetska zdravstvena organizacija je navela i konkretne troškove koji su ukalkulisani u ove cene, a to su troškovi lečenja, poseta lekara i lekova, rehabilitacije i nege i svi troškovi koji proizilaze iz gubitka ili izostanka sa posla osobe koja je bolesna.


Prema podacima iz januara ove godine, u Srbiji puši oko 27 odsto punoletnih osoba, a najveći broj pušača pripada starosnoj kategoriji 45–55 godina. Posebno je zabrinjavajući podatak da čak oko 15 odsto pušača pripada populaciji između 15 i 19 godina, dok u svakom trećem domaćinstvu ima pušača. Srbija se, zajedno sa ostalim balkanskim zemljama, svrstava u sam svetski vrh prema broju pušača. Pušenje i izloženost duvanskom dimu su, poznato je, jedan od vodećih uzroka smrti u celom svetu.

Mere kontrole i zabrane pušenja u svetu dovele su do izvesnog smanjenja konzumiranja cigareta među odraslima i adolescentima, međutim, u prethodnoj deceniji je u našoj zemlji u porastu upotreba novih duvanskih i nikotinskih proizvoda, čije se popularnost i primena šire veoma brzo. U našoj zemlji, prema rezultatima iz 2019. godine, elektronske cigarete je probalo čak 17,7 odsto, a zagrevane duvanske proizvode sedam odsto šesnaestogodišnjaka u našoj zemlji.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.