Uskoro zabrana prodaje kebaba u EU

0

Popularno jelo kebab moglo bi da se nađe na udaru novog zakona prema kojem će biti zabranjeno dodavanje fosfata u zamrznuto meso.

Do sada se fosfat dodavao duboko smrznutim doner ražnjevima, iako ova praksa nije izričito bila regulisana propisima EU.

Fosfat, inače, obezbeđuje bolju koheziju različitih sastojaka mesa na ražnju i meso bi se bez fosfata isušilo.
S obzirom na to da je kebab vrlo popularan, postoji ozbiljna zabrinutost u vezi sa mogućim uticajima fosfata iz ove namirnice na zdravlje miliona ljudi u Evropi.

Ako se zabrani dodavanje fosfata zamrznutom mesu, mogla bi da propadne cela industrija kebaba koja trenutno zarađuje milijarde, naročito u nemačkoj.

Samo u Nemačkoj dnevno se proda tri miliona porcija kebaba, a u proizvodnji ovog jela zaposlene su desetine hiljada ljudi.

U Evropskom parlamentu o ovom problemu će se raspravljati za dve nedelje.

Problem sa kebabom pojavio se kada je izvršna komisija EU predložila da se zvanično odobri upotreba fosfata u jagnjetini, ovčetini, govedini ili teletini koja ide na ražanj ili roštilj u prodajnim objektima. Ranije je takvo odobrenje dato za neke druge vrste mesa.

Predlog je doživeo fijasko u Evropskom parlamentu početkom ove nedelje, kada je Odbor za zdravlje glasao sa 32 prema 22 protiv njega. Pozivajući se na nove studije o zdravlju, zakonodavci su izrazili zabrinutost da bi davanje generalnog odobrenja za meso kebaba moglo da izloži Evropljane većem riziku od srčanih oboljenja.

Ukoliko ceo Evropski parlament bude glasao protiv kada se sastane za dve nedelje, predlog će biti vraćen Komisiji – a moćni kebab bi se našao u sitauciju dugotrajne neizvesnosti, konstatuje AP.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.