Dijetalna pića goje podjednako kao i gazirani sokovi

Novo istraživanje Imperial College London tvrdi da nema "dovoljno jakih dokaza" da su niskokalorična pića bolja za bilo kakav gubitak težine nego obični zaslađeni napici

0

Niko neće preporučiti da pijete svakoga dana pola litre bilo kojeg gaziranog pića, koje u sebi sadrži oko 200 kalorija i tonu šećera. Ali, je zato za mnoge ona dijetalna verzija, sa samo jednom ili nijednom kalorijom, vrlo prihvatljiva.

Jednostavna logika kaže da odricanje od mnogo zaslađenog pića u korist dijetalne verzije, smanjuje unos kalorija i samim tim i redukuje kilograme.

Ali, realnost je sasvim drugačija.

Novo istraživanje Imperial College London tvrdi da nema “dovoljno jakih dokaza” da su niskokalorična pića bolja za bilo kakav gubitak težine nego obični zaslađeni napici.

Oni tvrde da jednostavna logika da su takva pića automatski zdravija – ne stoji.

Mnogi ukazuju na zaslađene napitke, uopšte sokove ili gazirana pića, kao na izazivače povećanja kilograma i rizika od razvoja dijabetesa tipa dva.

“Mnogi veruju da su dijetalna pića zdraviji izbor jer nemaju dodati šećer, ali mnogo je važno da shvate da nemamo dokaze da su zdraviji”, kaže profesorka Suzan Sviters sa Purdue univerziteta.

Studije su pokazale da veliki broj gojaznih ljudi ima tendenciju da pije više gaziranih pića u odnosu na one normalne težine. Posebno oni koji su pili niskokalorične gazirane sokove, dobijali su mnogo više na težini, kažu naučnici i time razbijaju mit o niskokaloričnim gaziranim sokovima.

 

Izvor: nedeljnik.rs

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.