Zbog povoljnijih cena i povraćaja poreza svi idu u kupovinu na Uvac

0

Zbog povoljnijih cena i povraćaja poreza od 17 odsto na limit računa od 50 evra, kupci iz Srbije sve češće odlaze u nabavku u prodavnice na Uvcu u Bosni i Hercegovini.

Od pazara na Uvcu mnogo više mogu da ućare Pribojci kojima je Uvac na dva, tri kilometra od grada, a nešto manje od njih i Prijepoljci i Novovarošani kojima do Uvca i nazad treba 50 odnosno 60 kilometara.

Pored guma i goriva, treći razlog prelaska preko Uvca je PVC stolarija, za 10 do 20 odsto jeftinija nego u Srbiji.

Šta se kupuje u bosanskim radnjama?

Prema svedočenju kupaca sa iskustvom – gotovo sve. Kažu da su jeftinije skoro sve namirnice (mlečni proizvodi, slatkiši, testenina, piće, povrće, voće). Dobro se prodaje bela tehnika, pa čak i nameštaj.

Većina kupaca iskoristi priliku i da natoči gorivo na povratku. Kada se svemu oduzme i porez ušteda je, kažu, i osetna.

Mediji prenose da je iznos koji su tražili da im bude vraćen dostigao gotovo devet miliona evra. Povraćaj novca, prema propisima ove zemlje, ostvaruje se na robu kupljenu u vrednosti od najmanje 100 konvertibilnih maraka, to jest oko 50 evra. Ovaj limit za vraćanje poreza je, recimo, četiri puta manji nego u Mađarskoj, gde se zahtev za povraćaj „afe” može dobiti ako ste u njihovim radnjama potrošili bar 200 evra. S tim što se kupcima u Mađarskoj najčešće vraća oko 27 odsto poreza, osim na neke prehrambene artikle. U BiH je jedinstvena stopa PDV-a na koju strani državljani imaju pravo na povraćaj novca 17 odsto. Građanima iz pograničnih područja zato je jeftinije da se snabdevaju kod komšija. Hrvatski mediji prenose informaciju iz Uprave za indirektno oporezivanje BiH da je povraćaj poreza zatražen za kupljenu robu bio u vrednosti oko 61 milion evra, a to je gotovo 10 miliona evra više nego prošle godine.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.