DANAS SU MLADENCI: Kakav nam je danas dan, takvo će nam biti celo proleće!

0
Foto: Rašo Krpović

Mladi bračni parovi koji su se venčali posle 22. marta prošle godine danas slave Mladence.

Srpska pravoslavna crkva i vernici danas slave Mladence – praznik posvećen uspomeni na stradanje Svetih četrdeset vojnika, koji su 320. godine, za vreme cara Likinija prešli u hrišćanstvo, uprkos izričitoj carevoj zabrani.

Mladenci su praznik koji obiluje brojnim običajima. Uvek padaju uz post, jer Časni post počinje obično početkom ili sredinom marta, i zato svaka gozba koja se sprema ovog dana, mora biti posna, radi zdravlja i napretka dece mladih supružnika.

Mladence slave supružnici u prvoj godini braka, oni koji su se venčali posle 22. marta prethodne godine. Na taj dan mladenci u svoj dom primaju goste, koji im donose poklone, a tog dana mlade domaćice pokazuju svoje umeće i spretnost. Ovaj praznik je u crkvenom kalendaru obeležen crnim slovom.

Na ovaj dan žene ustaju rano i mese četrdeset kolačića, koji se nazivaju mladenčići, i simbolizuju dug, srećan i sladak život. Mladenčići se premazuju medom, domaćice ih nude deci i svima koji dođu u kuću pre podne. Posećivanje mladenaca i donošenje poklona, moderan je i gradski običaj, ali su ga i sela širom Srbije  veoma brzo prihvatila. 

Četrdeset mladenića simbolizuje sećanje na 40 vojnika u gradu Savastiji. Oni su 320. godine, za vreme cara Likinija, prešli u hrišćanstvo, uprkos njegovoj izričitoj zabrani. Zbog svoje vere, hrišćanski vojnici bili su pogubljeni. Proslavom ovog čina baš na današnji dan, crkva ukazuje na to da bi supružnici trebalo jedno drugom da budu verni, baš kao što su stradali vojnici bili verni Hristu, ali i na to da ljubav među supružnicima ne bi smelo da savlada nikakvo iskušenje.

Smatra se da bi na Mladence trebalo da dođu svi oni koji su bili na svadbi, ali je u praksi ipak drugačije. Mladencima toga dana u goste dolaze samo najuža porodica i prijatelji. Trgovci kažu da se za ovaj praznik najviše kupuju mali kućni aparati ili posteljina, odnosno darovi koji bi novovenčanim supružnicima trebalo da upotpune dom i olakšaju početak braka.

Valja napomenuti i da Mladenci uvek padaju u vreme posta, tako da i gozba koja se sprema toga dana mora biti posna zbog zdravlja i napretka dece mladih supružnika. 

Praznik mladih bračnih parova uvek se obeležava u vreme Vaskršnjeg posta. Međutim, kada Mladenci padnu u Čistu sedmicu, pravilo je da se pomeri u vikend pre. 

Stariji tvrde da pre Mladenaca nije dobro jesti ništa što je izniklo posle nove godine. Naši stari su verovali i da kakvo vreme bude danas, takvo će biti celo proleće. 

Mladenci u doba koronavirusa

Budući da se ceo svet i dalje nalazi u teškoj situaciji zbog pandemije koronavirusa, u Srbiji se i ove godine mladenci slave usred epidemije i borbe protiv korone. Tom prilikom je propisano dosta mera u cilju suzbijanja širenja ovog virusa. Imajući u vidu da okupljanja nisu moguća, preporučujemo da svakako proslavite ovaj praznik sa svojim supružnikom. Spremite romantičan ručak, ukusne mladenčiće i provedite dan pun smeha i novih planova za budućnost.

Možete prelistati albume sa venčanja, razgovarati sa kumovima preko skajpa, a prijatelji vam mogu jednostavno čestitati pozivom ili preko bilo koje društvene mreže. Najbitnije je sačuvati bezbednost i zdravlje, tako da iskoristite mogućnosti koje nam tehnologija nudi i koje, u svakom slučaju, koristimo svakodnevno.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.