Šta pola sata šetnje čini za vaš duh i telo

Pola sata dnevno verovatno provedete na internetu. Pola sata provedete u saobraćajnoj gužvi. Pola sata prosto ne znate šta biste mogli sledeće da radite. Mi imamo predlog - prošetajte.

0
Foto: Pixabay
Foto: Pixabay

Ovo su samo neke koristi koje ćete imati od polučasovne šetnje:

Potrošićete minimum 150 kcal

Ne zvuči kao mnogo, ali se zbog efekta šetnje na metabolizam zapravo pojačano sagorevanje produžava na nekoliko sati.

Osećaćete se opuštenije

Bez obzira na to da li ste odlučili da se prošetate gradskim ulicama ili prirodom, nakon pola sata osećaćete se relaksirano. Ne morate da hodate brzo, dajte sebi dovoljno vremena za laganu šetnju sa svojim mislima.

Smanjićete rizik za proširene vene

Dokazano je da redovna šetnja smanjuje pojavu proširenih vena, ali i bol usled već postojeći. Važno je samo da nosite udobne cipele.

Poboljšaćete probavu

Nakon obilnog obroka nemojte da ležite. To je pravo vreme za polučasovnu šetnju. U tih pola sata vaš organizam će mnogo brže svariti teško jelo, a pomoći će organizmu da zadrži sve one dobre nutrijente koji vam trebaju. O energiji i kondiciji da i ne govorimo.

Iskoristite šetnju za stvari za koje inače na nalazite mnogo vremena

Dok šetate možete samo gledati okolo i razmišljati, a možete i pozvati prijateljicu koju niste dugo čuli ili konačno pozvati zubara i zakazati pregled.

Inspirisaće vas na vežbanje

Nakon što vam pola sata šetnje iz dana u dan postane pomalo monotono, verujte, poželećete da učinite više. Nemojte se čuditi da, iako možda nikada niste bili skloni trčanju, odjednom poželite da umesto šetnje ubrzati korak. Uostalom, sada ćete sigurno već imati puno bolju kondiciju nego onda kada ste ovakvih pola sata radije provodili pred ekranom.

Izvor: tportal.hr

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.