Kilogram mesa sa roštilja štetno koliko i 600 popušenih cigareta

0
Foto: Pixabay

Teško je odoleti roštilju kad lepo zamiriše. Prosto otvara apetit. Međutim, meso spremljeno na ovaj način može da bude veoma štetno za zdravlje, a dok uživamo u sočnim zalogajima nismo ni svesni šta sve zapravo jedemo.

Priprema mesa na roštilju ili ražnju može da bude izuzetno štetna po naš organizam.

Mast koja kaplje na usijani ugalj prouzrokuje nastajanje kancerogenih materija kao što je 3,4-benzopiren. Isparavanjem kapljica masti s vodom i dimom, na površini mesa može da se nataloži i do devet miligrama benzopirena po kilogramu, a ta se količina nalazi u 600 popušenih cigareta – ističu nutricionisti.

Dimljeno i suhomesnato meso je takođe veoma štetno po zdravlje!

U dimu se nalaze proizvodi nepotpunog sagorevanja drveta kao što su mravlja kiselina, metanol, formaldehid, acetaldehid, aceton, fenol, gvajakol, krezol koji utiču na ukus i miris, ali istovremeno doprinose bakteriološkoj stabilnosti.

Dimljeno meso je još jedna ukusna, ali štetna namirnica. Sve je više dokaza da su nitriti i nitrati i sastojci dima koji suhomesnatim proizvodima daju boju, miris i ukus velika opasnost za zdravlje.

Dimljene kobasice, šunka i slanina su izvrsnog mirisa i ukusa, ali se ne preporučuje njihovo svakodnevno i preterano konzumiranje jer sadrže materije za koje je dokazano da podstiču nastanak malignih tumora, naročito ako sadrže i hemijske konzervanse.

Kod suhomesnatih proizvoda su bitni konzervansi i vrsta mesa od koji se spremaju. Prava domaća šunka, pršuta i pečenica su namirnice koje su dozvoljene u pravilnoj ishrani ako se kao konzervans koristi so i beli luk, kao i ljuta paprika. Međutim, treba voditi računa o količini unosa zbog soli.

 

Ukoliko želite da uživate u mesu, koje je itekako bitno za naš organizam, treba ga pravilno spremati. 

Pečenje namirnica u električnom tosteru je jedan od poželjnih načina pripreme mesa. Odrezak se stavi na zagrejanu ploču i povremeno prevrće da ne dođe do pregrevanja površine i slepljivanja mesa o metal. U toku pripreme ne dodaje se ni mast ni voda.

Kuvanje mesa je najzdraviji način pripreme. Tako obrađeno meso je sočno i ukusno, a pri tom zadržava svoje zdrave osobine.

 

Teletina je najmanje kalorična

Vrsta mesa        Kalorije         Masti (g)         Holesterol (mg)

Jagnjetina             – 100             – 2,2                         – 78

Piletina                  -175             – 11,0                       – 90

Ćuretina (prsa)      – 132            – 4,9                         – 49

Ćuretina (batak)    – 184            – 11,2                       – 81

Teletina                 – 92             – 1,0                         – 60

Govedina (masna) – 336            – 29,2                       – 60

Govedina (srednjemasna) – 214 – 15,4                    – 65

Govedina (posna) – 129            – 5,1                       – 59

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.