Snažna želja za cigaretom i poriv za pušenjem nakon jela nešto što je karakteristično za većinu pušača. Mnogi nakon obroka odmah zapale cigaretu misleći da će tako lakše variti, ali lekari govore da to nije istina.

Naime, cigareta posebno iritira creva, ali i ostatak digestivnog trakta. Nikotin iz cigarete veže se za kiseonik u krvi jer se nakon jela, kada probavni trakt radi punom parom, lakše apsorbira.

Zbog toga, pušenje nakon jela može da uzrokuje čitav niz teških problema u probavnom traktu, od iritacije do ozbiljnih bolesti, piše zadovoljna.hr.

cigarete

Ljudi koji boluju od ulceroznog kolitisa i sindroma iritabilnog creva trebalo bi da izbegavaju pušenje u širokom luku, a oni koji su pušaći obavezno bi trebalo da se odreknu cigarete nakon jela jer pušenje dodatno pogoršava simptome bolesti i otežava probavu.

Brojna istraživanja pokazuju da je pušenje nakon jela 10 puta gore od ‘normalnog’. Tačnije, jedna popušena cigareta ima učinak kao njih 10. Zato nakon obroka pričekajte bar pola sata pre nego zapalite cigaretu.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.