Loše radno mesto opasnije po mentalno zdravlje od nezaposlenosti

Rezultati najnovijeg naučnog istraživanja su pokazali da je loš posao po ljudsko zdravlje gori i od same nezaposlenosti.

0
Foto: pixabay

Prema rezultatima istraživanja, objavljenog u časopisu “Occupational and Environmental Medicine“, loše radno okruženje može biti opasnije za mentalno zdravlje nego nezaposlenost.

Prema ovom istraživanju, loš posao predstavlja radna mesta koja su dosadna, zamorna, nestabilna i znatno ispod nečijeg nivoa kompetencija te kombinacija sve ove četiri navedene karakteristike.




Naučnici tvrde kako loše i nezdravo poslovno okruženje može biti veoma loše za mentalno zdravlje zaposlenih.

Autor istraživanja Peter Butterworth s Australijskog nacionalnog univerziteta je istakao da su uposlenici, koji su se preselili na optimalna radna mesta, pokazali značajno poboljšanje u pogledu mentalnog zdravlja, u odnosu na uposlenike koji su ostali bez posla.



Ispitanici koji su se preselili na radna mesta loše kvalitete pokazali su značajno pogoršanje mentalnog zdravlja u odnosu na one koji su ostali bez posla.

Butterworth je istakao kako su rezultati ovog istraživanja potpuno u suprotnosti s ranijim tvrdnjama kako je “svaki posao dobar posao”.

Istraživači koji su radili na ovom istraživanju poručuju kako je svaki posao možda dobar za kućni budžet, ali ne i za mentalno zdravlje.




POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.