20. marta počinje proleće

0

 

U nedelju 20. marta u 16 sati i 33 minuta počinje jedno od najlepših godišnjih doba PROLEĆE. U isto vreme za stanovnike na južnoj Zemljinoj polulopti počinje jesen.

Sve je lepše kad dođe proleće. Makar malo. Dani su duži i prijatniji. Po gradovima parkovi ožive, mlade majke iznose svoje bebe na prvo sunčanje, a dede šetaju unuke. Drveće olistava, a u zraku oseća se miris cveća. I zelene pijace ožive a uskoro će prvo voće i povrće.

Iz svetske meteorološke organizacije stiže upozorenje da se klima na globalnom nivou menja, i da se mogu očekivati ekstremni vremenski događaji. Tim pre, upozoravaju klimatolozi, mora da krene da se primenjuje sporazum iz Pariza koji je za cilj imao smanjenje emisije štetnih gasova i samim time smanjenje efekta staklene bašte – koji je glavni krivac za ovako šokantne temperaturne promene.

Proleće počinje onog trenutka kada Sunce u svom prividnom godišnjem kretanju preseče ekvator i pređe na sever. Tog dana Sunce izlazi tačno na istoku, a zalazi na zapadu. Dan (obdanica) i noć traju po 12 sati i jednaki su pa se taj dan zove dan prolećnog ekvinocija (lat. aequs = jednak, nox = noć) tj. dan prolećne ravnodnevice.

Proleće traje do 21. juna kada počinje leto.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.