Treća vakcina za one čiji je imunitet ugrožen

0

U Srbiji će najverovatnije biti uvedena treća doza vakcine protiv virusa korona, a preporuke građanima o tome biće saopštene do 1. avgusta.

Kako saznaje Politika, Nacionalno telo za imunizaciju (NITAG) postiglo je načelni dogovor o davanju još jedne doze cepiva već vakcinisanim građanima i to onima kojima je ugrožen imunitet zbog drugih oboljenja. To znači da će treća doza biti preporučena osobama sa autoimunim bolestima, onima koji su na nekoj terapiji koja im suprimira imunski odgovor, kao i pacijentima sa transplantiranim organima, jer je primećeno da u ovoj grupi bolesnika kod većine posle dve doze nije postignut odgovarajući imunitet. Ona će se preporučiti i starijima od 80 godina kojima je već „načeto” zdravlje, a takozvanu buster dozu moći će da dobiju i ljudi koji imaju, na primer, 75 godina, neko kardiovaskularno oboljenje i nemaju antitela.

Najverovatnije će građani moći da biraju treću dozu vakcine bilo kog proizvođača koja postoji u našoj zemlji, što znači da ako je neko primio dve doze jedne farmaceutske kuće, za novu imunizaciju može da izabere cepivo druge kompanije.

Izvor: politika.rs

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.